Akut skade

Injury Fysioonline

Akut skade

Akut skade 6000 4000 Fysio online

I det følgende vil vi beskrive, hvad du gør ved akut skade som ankel forstuvning, vrid i knæet eller pludselige smerter under løbeturen. Man kan til akutte tilfælde benytte 2 principper, som lidt minder om hinanden men alligevel har forskelligheder.  vi beskriver de to forskellige principper nedenfor.

RICEM:

R: Rest/Ro – I: ice/ic – C: Compression/kompression – E: Elevation – M: Mobilization/mobilisering.

POLICE:

P: Protection/beskyttelse – OL: Optimal loading/ Optimal bevægelse – I: Ice/is –  C: Compression/kompression – E: Elevation.

Først om fremmest handler det op at stoppe den aktivitet du er i gang med. Det giver lidt sig selv, hvis du vrider kraftig om på foden eller får en fibersprængning. “POLICE” beskriver beskyttelse her handler det netop om at undgå at man laver yderlig skade på strukturen, hvor RICEM beskriver ro som vigtig.

Begge principper er enige om nogle ting:

1: At is er en god ide. Is er med til at dæmpe hævelsen og nedsætter smerteoplevelsen da nervesignalerne, i et koldt miljø, bliver sendt langsommere afsted til hjernen.

2: Kompression omkring den skadet struktur er godt. Lad os sige det er en ankel så er et ankel bind en god ide, da det forhindre at hævelsen flytter sig rundt. Derudover beskytter det også området for yderlig skade.,

3: Elevation er vigtig for at hævelsen langsomt kan fortage sig. holder vi fast i at foden er hævet så er det en god ide at ligge ned med foden ovenpå nogle puder så foden kommer op over hjertehøjde.

De to principper er lidt forskellige i deres tilgang til belastning af foden. POLICE beskriver Optimal loading som betyder at strukturen, der er kommet til skade skal belastes men ikke mere end at smerterne ikke tiltager. Hvor man i Ricem vil starte ud med små bevægelser for at bibeholde leddets funktion.

Hvad for et af principperne er bedst?

POLICE lægger op til en aktiv tilgang til sin skade, hvor RICEM mere lægger vægt at ro er vejen frem. Der er god forskning på at POLICE er bedst men hvis man belaster sin skadet struktur for meget så kontra produktivt.

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Vi benytter cookies til at forbedre dit besøg på vores hjemmeside.